Via de “Vrienden” app kun je elkaars actuele lokatie bekijken. Het is een handige app die ik veel gebruik. Het scheelt weer een paar belletjes om te vragen of iemand thuis is of om te vragen of ie al bij ons in de buurt is.

Een minder bekende functie van deze app is de mogelijkheid om je vrienden (of je partner) te waarschuwen dat je ergens vertrekt. Vaak spreek je met elkaar af dat je even belt als je bijvoorbeeld van het werk wegrijdt, maar als je na een dag hard werken in je auto stapt, vergeet je natuurlijk om te bellen. Het leuke van deze functie is, dat je hem van tevoren in kunt stellen en zelfs automatisch de meldingen iedere keer kunt laten versturen zodra je op een vooraf ingestelde lokatie vertrekt.

Om deze functie te gebruiken, open je de app en kies je één van je vrienden uit de lijst. (Deze app vereist vanwege privacy-redenen dat je vrienden eerst toestemming hebben gegeven. Heb je nog geen toestemming, dan kun je ze een verzoek sturen.)

  • Druk rechtsboven op Meer…
  • Druk vervolgens rechtsonder op Waarschuw <naam>
  • Druk dan op Als ik vertrek…
  • Kies nu je huidige locatie (standaard) of een ander lokatie (bijvoorbeeld van je werk)
  • Eventueel kun je de functie “Herhaal elke keer” inschakelen.
  • Druk vervolgens op Gereed.

De geselecteerde persoon zal nu gewaarschuwd worden als je vanaf de gekozen lokatie vertrekt.

Deze app maakt gebruik van een techniek die we geo-fence noemen. Hierbij wordt er een virtuele grens om een lokatie gevormd. Je iPhone of iPad controleert periodiek je je nog binnen de gestelde grens bevindt. Zodra er gedetecteerd wordt dat je buiten de grens komt, zal je contactpersoon gewaarschuwd worden. Natuurlijk is er wel een internet-verbinding nodig om de waarschuwing te versturen. Dus instellen op je iPad met alleen een wifi-verbinding is een beetje onzinnig.

Reacties