Deze uitspraak gooi ik er graag even in wanneer er weer eens iemand in paniek bij mij komt om te vragen of ik de bestanden van hun gecrashte laptop of defecte telefoon kan redden. De reacties zijn voorspelbaar (“die heb ik niet”) en vaak ook wel een beetje grappig (“ik weet niet hoe dat moet”).

Veel mensen realiseren zich niet wat ze hebben, totdat ze het kwijt zijn. Dit is met de komst van de smartphone alleen maar erger geworden. Dagelijks worden er foto’s en video’s geschoten met deze telefoons, maar niemand schijnt zich druk te maken over het maken van een backup…. totdat het ding het niet meer doet. In eerste instantie is het vervelend dat het ding het niet meer doet. Dan maar naar de reparateur. Die laat vervolgens weten dat het apparaat wel te repareren is, maar dat de data op het apparaat niet gered kan worden. En dan slaat de paniek toe! Ineens realiseert men dat er unieke foto’s van de kids op staan of andere zaken van emotionele waarde.

Nu is het vaak toch nog mogelijk om de data te redden, zelfs als het apparaat compleet defect is. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Echter, afhankelijk van hoe ver ze moeten gaan om de data terug te krijgen, hangt hier een prijskaartje aan. In mijn directe omgeving heb ik reeds meegemaakt dat iemand een paar honderd euro betaalde om enkele babyfoto’s terug te halen. Dat is toch een dure grap, vooral als je je realiseert dat je dit had kunnen voorkomen door een backup te maken.

In deze post zal ik je uitleggen waarom een backup maken op een USB-stick een slecht idee is en waarom het gebruik van een NAS onvoorziene risico’s met zich meebrengt.

Voor iOS-gebruikers is het kinderlijk eenvoudig om een backup te maken van hun iPhone of iPad. Standaard worden deze apparaten geleverd met iCloud. Het enige dat je hoeft te doen is, nadat je het apparaat voor het eerst hebt ingeschakeld, de stappen doorlopen voor het registreren van een iCloud account. het kost je hooguit een paar minuten en het kan heel veel ellende voorkomen. Als je iCloud geïnstalleerd hebt, zal je toestel automatisch een backup maken wanneer hij aan de lader ligt en een internetverbinding via wifi heeft. Standaard krijg je bij een gratis iCloud account 5GB aan data-opslag. Deze opslag wordt gebruikt voor alles op je telefoon. Wanneer je behalve foto’s ook veel video’s schiet, is het aan te raden om een betaalde iCloud account te nemen. Je kunt voor €1 per maand upgraden naar 20GB opslag of zelfs nog meer als je dat nodig hebt. Je kunt dezelfde iCloud account ook gebruiken voor je MacBook of Windows laptop. Via iCloud Drive kun je dan ook je andere bestanden veiligstellen.

Voor Android-gebruikers is er Google Drive. In de gratis variant krijg je 15GB aan data-opslag. Je moet je er dan wel van bewust zijn dat je je bestanden opslaat bij een bedrijf dat geld verdient aan jouw gegevens. In de voorwaarden van Google (die niemand leest omdat het een compleet boekwerk is) staat duidelijk vermeldt dat ze je data (dus ook je foto’s, Word-bestanden, spreadsheets, enz.) mogen gebruiken voor marketingdoeleinden. Als je erg gesteld bent op je privacy, dan is Google Drive misschien niet zo’n beste optie.

Cloud oplossingen

iCloud en Google Drive zijn veelgebruikte backup-oplossingen, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden:

  • DropBox
    Deze oplossing vereist dat je een app op je apparaten installeert waarvan je een backup wilt maken. Het is standaard niet mogelijk om een volledige backup van het apparaat te maken, maar wel van belangrijke bestanden. Zo wordt er op je computer een DropBox-map aangemaakt. Alles wat je daar in zet wordt automatisch geupload naar de DropBox-cloud. Op je iOS of Android apparaat kun je de gratis DropBox App installeren. Deze geeft je de mogelijkheid om gemaakte foto’s automatisch op te slaan in de cloud. Dit moet je wel even instellen, het staat standaard uit. Bij het eerste gebruik van de app wordt je erom gevraagd.
    Standaard krijg je bij DropBox 2GB opslagruimte. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om te upgraden naar 1TB (9,99 per maand) of om extra gratis opslagruimte te verdienen door DropBox bij je vrienden en familie aan te bevelen. (tot max. 16GB)
  • MEGA
    Deze cloud-oplossing lijkt erg veel op DropBox, maar biedt nog een paar interessante extra’s. In tegenstelling tot DropBox krijg je gratis 50GB opslagruimte. Voor de meeste mensen is dit ruim voldoende om foto’s, video’s en documenten op te slaan. Mocht je meer nodig hebben, dan kun je je account upgraden. MEGA slaat standaard de bestanden versleuteld op. De versleuteling vindt plaats op basis van een sleutel die jij alleen hebt. Hierdoor kunnen derden (ook de medewerkers van MEGA) de bestanden niet openen. Dit geeft je optimale privacy. MEGA biedt je, net als DropBox, een gratis app die automatisch foto’s van je smartphone kan uploaden.

De bovengenoemde cloud oplossingen zijn niet de enige. Er zijn er nog veel meer, maar het is onbegonnen werk om deze hier allemaal te vermelden. Met DropBox en MEGA heb ik zelf prima ervaringen en ik kan beide dan ook van harte aanbevelen.

Waarom je beter geen USB-stick of externe harddisk kunt gebruiken

Externe harddisks worden afgeraden

Het lijkt een eenvoudige en goedkope backup-methode. Je kopieert belangrijke bestanden op een USB-stick zodat je in geval van nood altijd een kopie hebt. Een USB-stick kun je tegenwoordig al voor een paar euro bij de drogist kopen en het is eenvoudig om de bestanden erop te kopiëren. Maar schijn bedriegt…

Bestanden naar een USB-stick kopiëren is namelijk een handmatige actie. Met andere woorden, als je niet consequent de kopieen maakt, heb je dus geen backup. Vaak wordt het maken van een backup uitgesteld tot een gunstiger moment of domweg vergeten. Daarom is het belangrijk om automatisch een backup te maken naar een plek die altijd beschikbaar is. Een USB-stick of een externe harddisk is echter alleen beschikbaar als je hem aangesloten hebt.

De risico’s van NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is soort harddisk die je via het netwerk kunt benaderen. Het werkt eigenlijk als een externe harddisk die automatisch met je computer verbonden wordt zodra je je computer met je netwerk verbindt. Deze apparaten worden steeds betaalbaarder en daardoor worden ze steeds vaker ingezet voor thuisgebruik. Het lijkt een relatief goedkope oplossing om goedkope backupruimte te hebben. Toch kleven er risico’s aan…

c258f22faccee450732a639308539a5804fd46ec_largeEen NAS maakt gebruik van één of meerdere harddisks. Harddisks hebben de vervelende eigenschap dat de relatief gemakkelijk kapot gaan. Vooral in een NAS maken ze lange uren en slijten ze. Het is daarom verstandig om na een aantal jaar een harddisk preventief te vervangen. De meeste particulieren zullen echter, vanwege de kosten, een harddisk niet vervangen voordat hij defect raakt. Helaas is het dan vaak al te laat, want de data op de harddisk is dan al verloren.

NAS-fabrikanten bieden daarom ook versies aan waarin je meerdere harddisks kunt plaatsen. Door de harddisks zo in te stellen dat ze continu kopieën van elkaar maken, zal data niet verloren gaan als er een harddisk defect gaat. Het is dan wel zaak om de defecte schijf zo snel mogelijk te vervangen, want als er meer schijven defect gaan is de data alsnog verloren. Deze methode, ook wel RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) genoemd, is echter NIET geschikt als backupmethode.

De reden is simpel: Als het apparaat defect raakt (dus niet de schijven, maar de NAS zelf), dan kan er corrupte data op de schijven geplaatst worden. Je bent dan je data alsnog kwijt. Daarnaast is de locatie van de NAS een reden waarom je je backups hier niet wilt plaatsen. Het lijkt natuurlijk wel handig om zo’n apparaat in een hoekje van je huis te plaatsen, maar als je huis afbrandt ben je niet alleen al je apparaten kwijt, maar ook de backup! Of wat dacht je van het dievengilde? Als ze je laptop en je TV jatten, denk je dan dat ze je NAS wel zullen laten staan?

De moraal van het verhaal: bezint eer ge begint

Als je geen backup maakt en er gaat iets mis, dan ben je gewoon alles kwijt! Maak je wel een backup, bedenk dan goed op welke manier je dit gaat doen. Als vuistregel geldt: zorg dat backup’s automatisch gemaakt worden en zorg er voor dat ze op een fysiek gescheiden lokatie bewaard worden. Misschien weet je niet HOE je een backup moet maken, maar je kunt wel met gezond verstand verzinnen DAT je een backup moet maken. Heb je zelf niet de kennis of durf je het zelf niet aan? Dan is er vast wel iemand in je omgeving die je kan helpen of adviseren.

Reacties