Enkele jaren geleden was de wereld nog simpel. Op FaceBook kon je nog prima vertoeven en het domme volk zat, samen met een hoop kinderen, op Hyves. Voor sociale media hoorde je domme mensen hooguit op verjaardagen en de rest van het jaar had je er geen last van.

Die tijd ligt helaas alweer lang achter ons. Vandaag de dag is een smartphone gemeengoed geworden en is Hyves ter ziele. Daarom worden we nu de hele dag lastig gevallen met de hersenspinsels van dit soort figuren. Bijvoorbeeld de PhotoShop huisvlijt waarin je wordt opgeroepen om het binnen een aantal seconden te delen als je ook van je moeder houdt. Of oproepen voor zielige beestjes die ze het buitenland opeten.

Ik word eerlijk gezegd een beetje moedeloos van deze tentoonstelling van nationale domheid. Daarom is het zo jammer dat Hyves er niet meer is. Daar kon dit soort volk hun onzin de wereld in braken zonder dat het elke keer weer op mijn scherm verscheen en hun pagina pimpen met de meest walgelijke huisvlijt. Het was een mooie plek voor mensen met een beperkt wereldbeeld die zinnen schreven met meer spellingfouten dan woorden. De foto’s die geplaatst werden van vermeende pedofielen kwamen alleen terecht bij mensen die het helemaal niet vreemd vonden dat mensen publiekelijk beschuldigd werden zonder enige vorm van bewijs. Ook was het een prima plek om familie-vetes uit te vechten. Een intelligente discussie kwam er nooit voor, waardoor mensen met korte lontjes nooit snel op hun tenen getrapt waren. Er was eenvoudigweg niemand met een kritische mening waardoor iedereen als een stel makke schapen mee deed in het kuddegedrag. Het was een mooie tijd waarin het domme deel van Nederland zich in hun contacten beperkte tot hun eigen kudde en de rest geen last van hen had.

Helaas is Hyves er mee gestopt en heeft het domme volk een nieuwe plek gevonden: FaceBook. Sindsdien zit dit netwerk vol met reacties vanuit de onderbuik en wordt je verguisd wanneer je reactie plaatst die niet aan de sociaal gewenste norm van de kudde voldoet. Iemand die zijn hond in de auto vergeet bij een ziekenhuis moet meteen met geweld gestraft worden, terwijl niemand zich afvraagt onder welke omstandigheden het gebeurde. Je ziet dan het typische gedrag wat je op scholen ook ziet. De plaatser van de kritische noot wordt aangevallen door de domme kudde en bijna direct wordt hij of zij voor fanalen en nog wat uitgemaakt. Een uurtje later plaatst iemand uit de kudde weer PhotoShop huisvlijt waarin “awareness” gekweekt moet worden tegen pesten op school. Blijkbaar wordt niet gezien dat ze dit soort gedrag zelf nog niet ontgroeid zijn.

FaceBook hanteert een minimale leeftijdsgrens van 13 jaar, maar helaas is er een grote groep die deze leeftijd mentaal nog niet bereikt hebben. Deze groep gebruikt het internet vaak alleen voor FaceBook en zaken als fora en communities zijn volledig onbekend bij ze. Niet vreemd, want dan zou je eerst een verder moeten kijken dan je neus lang is, iets waartoe men mentaal niet capabel is.

Misschien is het een goed idee om Hyves weer in ere te herstellen. Dan heeft dit domme volk weer een plekje voor zichzelf en heeft de rest van de mensen (met een IQ boven de 100) er geen last meer van. Een soort van segregatie op basis van intelligentie. Het lijkt me handig voor de toekomst, omdat ons onderwijs er blijkbaar niet in slaagt om kinderen adequaat voor te bereiden op het digitale leven. Ook hier is domheid blijkbaar al de norm.

In de tussentijd ga ik mijn “vrienden”-lijst maar eens opruimen. In de loop der jaren heb ik hier mensen aan toegevoegd zonder al te kritisch te zijn. Daardoor zit er nu ook van dit domme volk in de lijst. Ik geef iedereen graag een kans, maar mijn tolerantie van domheid kent ook zijn grenzen.

Reacties

One thought on “Waarom ik Hyves zo mis…

Comments are closed.