Deze week werd ik geattendeerd op een handige nieuwe website: CodeDump.io, een website die ontwikkelaars en beheerders de mogelijkheid biedt om code en/of configuratie te plaatsen, waardoor anderen er gebruik van kunnen maken.

Een belangrijke reden voor het ontstaan van het internet is het delen van kennis en deze website draagt zijn steentje bij op een bijzondere wijze. De layout is simpel en de gebruikersinterface is eenvoudig, waardoor het geheel voor zowel de beginnende als de gevorderde ontwikkelaar te te gebruiken is. Het heeft iets weg van Gist, maar dan met een twist.  Zo kun je ook configuraties posten en kun je alle posts voorzien van tags, waardoor zoeken naar het juiste stukje code of de ideale configuratie een stuk gemakkelijk wordt. Doordat alle posts toegewezen worden aan een categorie wordt het zoeken zelfs nog een stuk eenvoudiger.

Een handige feature is dat je code kunt posten die alleen voor jezelf toegankelijk is. Hierdoor wordt CodeDump.io een handige centrale opslag voor alle stukjes code die je als ontwikkelaar graag “op de plank” wilt hebben liggen, zonder dat je hiervoor je NAS, USB-sticks en “oude” projecten moet doorzoeken om uit te vinden hoe je iets ook alweer gemaakt had.

Ook erg handig is het feit dat je kunt posten middels een API. Ik heb hem dit weekend uitgeprobeerd en hij werkte prima. Omdat ik CodeDump.io zo’n leuk initiatief vindt, heb ik gelijk maar een PHP-client geschreven die je gemakkelijk via Composer kunt installeren.

Voor beginnende ontwikkelaars is CodeDump.io een prima bron om te leren en nieuwe ideeën op te doen. Elk stukje code wordt voorzien van uitleg, waardoor het allemaal een stuk sneller te begrijpen is.

De website staat nog in de kinderschoenen, maar heeft volgens mij veel potentieel. Een paar suggesties voor de makers:

  • Geef bezoekers de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad van een post te beoordelen. Hierdoor wordt het met name voor beginnende ontwikkelaars eenvoudiger om te bepalen of code aansluit bij hun kennis-niveau.
  • Het zou handig zijn als via de Browse functie de laatste posts per categorie bekeken konden worden zonder de zoekfunctie te gebruiken.
  • Een RSS-feed per taal met de nieuwste posts zou handig zijn. (niet in de laatste plaats voor de ticker aan mijn muur.. 😉 )

Al met al een aardige website die iedereen, die zich met (web)ontwikkeling bezig houdt, in de gaten zou moeten houden; een aanbeveling voor je bookmarks!

Reacties