Met een cloud-dienst kun je altijd en overal bij je bestanden, zolang je maar een internetverbinding hebt. Vaak is het mogelijk om je bestanden vanuit meerdere apparaten te benaderen, zoals je computer, tablet en smartphone. Er zijn veel commerciële cloud-oplossingen te vinden zoals DropBox, iCloud, Google Drive en Microsoft’s OneDrive. Bij deze diensten kun je gratis een beperkte opslagcapaciteit krijgen en heb je meer nodig, dan kun je deze tegen een relatief laag bedrag bijkopen. De meeste diensten synchroniseren je bestanden tussen de cloud en je apparaten, waardoor je meerdere exemplaren van hetzelfde bestand niet alleen op je apparaat, maar ook in de cloud hebt staan. Hierdoor kun je een cloud-dienst ook gebruiken als backup-oplossing.

De synchronisatie tussen je apparaten en de cloud gebeurt via client-applicaties die je op je apparaat moet installeren. Na de installatie wordt de synchronisatie automatisch verzorgt, dus je hebt er geen omkijken meer naar.

Behalve deze voordelen, zijn er ook (mogelijke) nadelen: Je vertrouwt je data toe aan een derde. Op zich is hier niets mis mee, maar je moet je er wel van bewust zijn wat deze partij mogelijk met jouw data doet. Zo staat Google nou niet echt bekend als een bedrijf dat jouw privacy erg serieus neemt. Sterker nog: ze verdienen geld aan jouw data. Ze lezen al mee in je Gmail-account, dus wie zegt dat ze niet ook jouw bestanden op Google Drive analyseren om er commercieel voordeel mee te behalen? Daarnaast worden deze cloud-diensten veelal in de VS gehost, waardoor de aanbieders wettelijk verplicht zijn om diensten zoals de NSA toegang te verlenen tot jouw data.

Wil je graag gebruik maken van de voordelen van een cloud-dienst, maar heb je geen zin in de nadelen? Dan is er een oplossing: Bouw je eigen cloud-dienst.

Veel heb je er niet voor nodig:

  • Een PC met daarop Linux geïnstalleerd.
    Een oudere PC met een wat tragere processor en een beperkte hoeveelheid RAM voldoet prima. Natuurlijk heeft de PC wel een netwerkkaart nodig. Op deze PC dient Apache Web Server geïnstalleerd te worden. Ga je met meerdere personen de Cloud-dienst gebruiken, dan is mySQL-server ook een aanrader.
  • Een beetje tijd.

De opslagcapaciteit van je cloud-dienst bepaal je zelf door middel van de harddisk(s) die je in je computer bouwt. Zo kun je je voor relatief weinig geld een cloud bouwen met een opslagcapaciteit van enkele terabytes!

Houd er wel rekening mee dat deze PC 24 uur per dag zal moeten draaien. Wil je dit niet, dan kun je eens overwegen om een goedkope virtuele server te huren. Bij Digital Ocean kun je al vanaf een paar euro per maand een virtuele server huren. Ze bieden zelfs een virtuele server aan waarop OwnCloud al is voorgeïnstalleerd!

Op deze PC installeer je OwnCloud, een open-source cloud oplossing. Deze kun je gratis downloaden van de OwnCloud website of via de repositories van je Linux-distributie. Op de OwnCloud website staat erg duidelijke informatie over hoe je moet installeren.

Reacties