Dit jaar gaan we voor het eerst met de boys op vakantie. Ze zijn inmiddels 3 jaar en dus hoeven we niet meer te zeulen met bedjes, kinderwagens, etc.

De grote vraag is natuurlijk: waar gaan we naartoe? Het leek Cindy en mij leuk om met de boys naar de zee te gaan. Gaan we dan in een huisje, hotel of gaan we kamperen? Dat laatste leek ons wel leuk, omdat onze jongens graag buiten spelen en op een camping kun je natuurlijk lekker ravotten. Eén probleempje: we hebben geen tent of caravan. Nu is zoiets natuurlijk snel aangeschaft, maar is het wel iets voor ons?

Om het eens te proberen heb ik daarom een tweedehands vouwwagen aangeschaft. Een prima karretje, al wat ouder maar op het eerste gezicht in goede staat. Ik kon hem ophalen in het limburgse Reuver. Daar kocht ik het ding van een stel dat er zelf jarenlang plezier van had gehad. De vader van de vrouw was er ook bij: zo’n echte oude limburgse baas die mij vol enthousiasme van allerlei advies voorzag omtrent de vouwwagen. Hij vertelde me dat hij de oplooprem onlangs nog helemaal doorgesmeerd had en zette ook nog even de bandjes op spanning. Afgaande op zijn schuurtje met enorme hoeveelheid gereedschap kreeg ik het idee dat hij wel wist waar hij het over had. Gelukkig maar, want ik had zelf geen idee!

Ik heb in mijn hele leven misschien twee keer met een aanhanger gereden en van vouwwagens had ik al helemaal geen kaas gegeten. Nadat we de uitgestelde vouwwagen onder vakkundige leiding van de oude baas weer hadden ingeklapt, legde hij me nog even uit hoe ik hem veilig aan de auto moest bevestigen. Daar ging ik dan: op weg naar huis met onze eerste klapkar…

IMG_0414
Tom en Bas vinden de vouwwagen geweldig!

Onderweg merkte ik het effect van de oplooprem. In tegenstelling tot eerdere ervaringen met aanhangers, voelde ik het ding niet duwen als ik remde. Zonder problemen reed ik het ding naar Nijmegen. Eenmaal thuisgekomen raakten de boys erg enthousiast. Ze hadden geen idee wat het was, maar er hing iets achter papa’s auto en dat was natuurlijk heel spannend. Ik legde aan Tom uit dat er een tent in de kar zat. Zijn reactie: “Dat is leuk, papa! Dan kunnen we kamperen in het bos!” (Blijkbaar was het onderwerp al behandeld bij Dora…)

IMG_0422
Voor het eerst opgezet, nog niet perfect maar wel waterdicht!

Een paar dagen later hebben we het ding opgezet in de tuin. Dit ging redelijk gemakkelijk, op de voortent na. De labels op de tentstokken hadden grotendeels losgelaten, waardoor het een leuke puzzel werd. Na 3,5 uur stond het ding eindelijk. Inmiddels hebben we de stokken allemaal opnieuw gelabeld, zodat we op vakantie niet meer zoveel tijd kwijt zijn aan het opzetten van de voortent.

Na een weekje met een paar regenachtige dagen wisten we dat het tentdoek inderdaad waterdicht was. Het enige dat nog miste waren enkele haakjes voor de slaapcabines. Verder kregen we één van de inschuifbare steunen voor het keukentje niet helemaal ingeschoven. Dat lukte wel toen we in Reuver de boel inklapte, dus ik zal el iets fout gedaan hebben, dacht ik.

De vouwwagen paste prima in onze garage, nadat we deze eens flink hadden uitgemest. Na een week of twee hebben we hem nog eens opgezet in de tuin en hebben we de slaapcabines uitgewassen. Ook deze keer hadden we problemen met het inschuiven van de keukensteunen. Daarom ging ik eens goed kijken waarom het niet lukte en kwam tot de conclusie dat er een steun tegen het wiel aan kwam. Na verdere inspectie zag ik dat de rechterkant van de vouwwagen lager hing dan de linkerkant. Wellicht een probleempje met de vering?

Toen ben ik eens op internet gaan zoeken en al snel had ik de oorzaak van het probleem gevonden. Een vouwwagen schijnt net als elke aanhanger te beschikken over een torsie-as. Daarin zitten rubber strengen geperst die zorgen voor de vering. Je raadt het al: die bleken defect. Dit kan komen door te zware belading of gewoon doordat de rubbers uitgedroogd zijn. Gezien de leeftijd van onze klapkar was de laatste optie het meest aannemelijk.

IMG_0518
Beetje scheef?

Een week geleden had ik nog nooit gehoord van een torsie-as, maar inmiddels heb ik via het internet al aardig wat kennis opgedaan. Zo schijnt onze klapkar op een as te staan van het merk Al-Ko, dat uit Duitsland komt. Ook begrijp ik inmiddels hoe een oplooprem werkt en dat dit direct met de as te maken heeft. Ook begrijp ik nu dat niet elke aanhangerboer de asrubbers kan vervangen. Vaak kreeg ik te horen dat ik vanwege de kosten er beter een nieuwe as onder kon zetten. Die keutel werd steeds snel ingetrokken wanneer ik uitlegde dat het om een geremde as ging. Het vervangen van deze rubbers blijkt een specialistisch klusje te zijn waarbij je speciaal gereedschap nodig hebt en het lijkt erop dat niet elk bedrijf hierover beschikt.

Daarbij komt dat de Al-Ko as onder onze vouwwagen gemodificeerd is zodat ie in de ingebouwde wielkasten past. Een vouwwagen blijkt daarin toch iets anders te zijn dan een gewone aanhanger. Hierdoor is het domweg vervangen van de as toch wat moeilijker. Ja, een week geleden wist ik nog niets en nu begin ik toch aardig thuis te raken in de materie. De zwenkarmen onder de vouwwagen horen volgens de specificaties van de fabrikant zo’n 30 graden naar beneden te wijzen. Bij onze vouwwagen was dat niet meer het geval, in plaats van 30 graden naar beneden wezen ze zo’n 5 tot 10 graden omhoog! Het ding stond dus veel te laag op zijn pootjes. Hij veerde nog wel en er was nog voldoende ruimte in de wielkasten, maar toch… Op internet ben ik toen gaan zoeken naar een oplossing: repareren of een nieuwe as? Een nieuwe as bleek aardig prijzig, omdat het een geremde as is. Die worden niet zoveel toegepast op lichte aanhangers, maar op een camping is het toch wel handig als je het ding op de rem kunt zetten zodat je niet aan het rollen gaat terwijl je ligt te slapen.

IMG_0520
De klapkar op bokjes.

Na wat zoeken en rondbellen heb ik een aanhangerbedrijf gevonden in Wijchen dat de rubber strengen in de as kan vervangen. Vreemd genoeg vind je er op internet erg weinig over, behalve caravanbedrijven die het ook doen, maar die rekenen bijna twee de kosten die ik nu moet afrekenen!

Vandaag heb ik samen met een maatje de as onder de vouwwagen gehaald en nu staat onze klapkar op bokjes. Maandag gaat de as naar de reparateur en hopelijk kunnen we hem er volgende week weer onder zetten. Blijkbaar heb ik niet alleen een vouwwagen gekocht, maar ook een nieuw hobby-project… (to be continued)…

IMG_0522
De boosdoener: de torsie-as
Reacties