Ik heb alweer een tijdje zitten kijken om zelf bitcoins te gaan minen. Helaas ben ik er nog steeds niet aan toegekomen en in de tussentijd is de waarde van de bitcoin enorm gestegen! Gelukkig had ik nog een paar bitcoins staan die inmiddels enorm in waarde gestegen zijn!

De zogenaamde crypto-currency is niet meer weg te denken, dus wordt het toch eens tijd om me er eens wat serieuzer mee bezig te gaan houden. Je kunt bitcoins minen door een bitcoin-miner op je computer te installeren, maar de processor van je computer is allang niet meer krachtig genoeg. Een paar jaar geleden zag je dan ook mensen zogenaamde “mining rigs” bouwen, veelal computer met een aantal krachtige videokaarten voor het rekenwerk.

De berekeningen voor het minen van Bitcoins zijn inmiddels zó zwaar geworden, dat ook deze ‘mining rigs’ niet krachtig genoeg meer zijn. Het berekenen gebeurt nu d.m.v. ASIC’s (Applications Specific Integrated Circuits). Dit zijn computers die speciale chips bevatten voor het uitvoeren van de berekeningen. Het nadeel van deze apparaten is dat ze enorme hoeveelheden energie verbruiken, waardoor je enerzijds bitcoins verdient maar anderzijds ook een gepeperde energie-rekening op de mat krijgt.

Daarom is het vandaag de dag interessanter om een “mining contract” aan te gaan. Je investeert dan in “mining farms”. Dit zijn datacenters met daarin enorme hoeveelheden ASIC’s die de hele dag door Bitcoins minen. Deze data centers staan in gebieden waar de energie relatief goedkoop is om het rendement zo hoog mogelijk te houden.

Het is geen snel-rijk-verhaal. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, levert het minen een rendement van zo’n 16,5% per maand op. Daar wordt je niet snel rijk mee, maar het is toch meer dan de 0,3% rendement op mijn spaargeld.

Ik heb een mining-contract afgesloten bij Hashing24. Het levert op dit moment een leuk rendement op en als de stijging van de bitcoin de komende jaren doorzet, kan ik er toch leuke dingen mee gaan doen.

Reacties