Vandaag heb ik Home Assistant eens geprobeerd. Dit is een Home Automation System dat gebouwd is in Python. Het kan draaien op een Raspberry Pi en het ondersteunt Zwave, volgens de documentatie. Home Assistant is open-source software, dus je kunt het gratis downloaden en gebruiken.

Ik heb een RaspBerry Pi 3 gebruikt met een AEON-labs Zwave stick (5e generatie).

Er is een image beschikbaar die je kunt flashen op een SD-card, waar je vervolgens je RaspBerry Pi mee opstart. In eerste instantie verliep alles redelijk vlekkeloos en had ik het pakket binnen 10 minuten up-and-running. Via de web-interface zag ik dat er een discovers-proces liep dat al snel mijn Samsung TV en AppleTV in het netwerk gedetecteerd had.

Ondanks dat het er allemaal veelbelovend uit zag, bleek het koppelen van mijn Zwave controller toch erg lastig. Na wat onderzoek kwam ik er achter dat de image geen OpenZwave drivers bevatte, waardoor het configureren van Zwave niet mogelijk bleek. Helaas was de documentatie hierover niet erg duidelijk en moest ik behoorlijk wat Google-Fu aanwenden om hierachter te komen.

Er bleek ook een All-in-One installer te zijn die ook geschikt was voor de RaspBerry Pi. Hiervoor moest eerst Raspbian op de RaspBerry Pi geïnstalleerd worden. Dit is een erg eenvoudig klusje: Je download een Raspbian image en kopieert hem naar een SD-card met Etcher. Vervolgens is het belangrijk dat je op de SD-card een bestand aanmaakt met de nam ssh. (zonder extensie)

Dit zorgt er voor dat wanneer je je Raspberry Pi opstart, er automatisch een SSH-server geactiveerd wordt, zodat je via een SSH-sessie verbinding kunt maken. (Voor meer informatie over het verbinden met je RaspBerry Pi via SSH kun je stap 1 en 2 van dit artikel volgen)

Zodra je via SSH bent ingelogd op je RaspBerry Pi, toets je het volgende commando in:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/fabric-home-assistant/master/hass_rpi_installer.sh && sudo chown pi:pi hass_rpi_installer.sh && bash hass_rpi_installer.sh

Nu moet je héél veel geduld hebben. Afhankelijk van je versie van de RaspBerry Pi, duurt het installatieproces zo’n 1-2 uur! (op een RaspBerry Pi 3 gaat het natuurlijk sneller dan op een versie 2, heb je een RaspBerry Pi 1, overweeg dan een nieuwere versie aan te schaffen)

Wanneer de installatie voltooid is, kun je de Zwave configuratie toevoegen. Home Assistant werkt met één groot configuratiebestand. Daarin ga je nu de USB-poort van je Zwave controller en de configuratie van de OpenZwave-driver invoeren.

Open het configuratie-bestand met een text-editor, zoals bijvoorbeeld nano:

sudo nano /home/homeassistant/.homeassistant/configuration.yaml

Voeg nu het volgende toe onderin dit bestand:

zwave:
  usb_path: /dev/ttyACM0
  config_path: /srv/homeassistant/homeassistant_venv/lib/python3.4/site-packages/libopenzwave-0.3.3-py3.4-linux-armv7l.egg/config

Sla het bestand nu op (CTRL+x in Nano) en herstart de RaspBerry Pi:

sudo reboot

Wanneer je RaspBerry Pi is opgestart, duurt het nog een minuutje voordat Home Assistant ook gestart is. Open in je browser nu http://hasbian.local:8123 of http://<ip-adres-van-je-raspberry-pi>:8123.

Je ziet nu je Zwave devices staan en eventuele overige apparaten die Home Assistant heeft gedetecteerd in je netwerk.

Mijn ervaring

In eerste instantie leek de user-interface van Home Assistant een stuk moderner dan die van bijvoorbeeld Domoticz. Ook was er een image te downloaden om het pakket snel aan de gang te krijgen op een RaspBerry Pi. Vol goede moed ben ik met dit image aan de slag gegaan, om er al snel achter te komen dat dit image geen OpenZwave-driver bevat, iets dat ik toch echt nodig heb. Zonder die driver ben je aangewezen op home automation devices in je netwerk, die je dan met Home Assistant kunt koppelen waardoor je al die devices op één centraal punt kunt besturen.

Na wat zoeken kwam ik op de site van Home Assistant een All-in-One installer tegen. Hiervoor moest de RaspBerry Pi eerst voorzien worden van Raspbian, waarna een installer uitgevoerd moest worden die, vanwege de beperkte capaciteit van een RaspBerry Pi, behoorlijk lang duurde.

Ondanks de moderne interface, moet je alles in Home Assistant via het configuratiebestand (dat gebruik maakt van YAML) configureren. Dit maakt het naar mijn mening minder geschikt voor beginners. Er staat tegenover dat, wanneer je e.e.a. aan de gang hebt, er zeer veel out-of-the-box functionaliteit toegevoegd kan worden. Hierdoor biedt Home Assistant zeer veel mogelijkheden. Zonder al te veel moeite kon ik mijn Nest, Apple TV en Kodi mediaspelers koppelen.

Het pakket heeft mijn interesse gewekt en ik ga er zeker nog verder induiken. Uiteraard zal ik hier dan ook menig artikel over schrijven. Voorlopig is mijn tip voor beginners: Begin eerst eens met Domoticz, dat voorkomt een hoop frustratie!

Reacties