Vandaag zijn we naar Ikea geweest en daar heb ik een TRÅDFRI-pakketje opgepikt. Dit slimme verlichtingssysteem werd in April door Ikea geïntroduceerd en zou volgens sommigen een serieuze concurrent kunnen worden van de Philips Hue.

Het systeem omvat verschillende soorten verlichting, zoals lampen met verschillende soorten fitting, spotjes en LED-panelen. Het hart van het systeem is de verbindingshub. Deze sluit je bekabeld aan op je thuisnetwerk en zorgt voor de verbinding met je verlichting. De verlichting wordt niet geleverd in kleuren, maar wel in verschillende warmten. Zo kun je warm licht gebruiken voor de gezelligheid of overschakelen op kouder wit licht wanneer je aan het werk bent.

De schakelaars voor de verlichting zitten ingebouwd in de lampen zelf. Dit maakt de lampen wel wat duurder dan een “gewone” lamp, maar aangezien het allemaal LED-verlichting is zullen de lampen een zeer lange levensduur hebben. Daar komt bij dat alle verlichting dimbaar is. Om de lampen te handmatig te schakelen verkoopt Ikea afstandsbedieningen die je kunt koppelen aan je verlichting. Ook verkoopt Ikea bewegingsdetectoren die je aan je lampen kunt koppelen. Deze detectoren heb ik niet aangeschaft en zal ik dan ook niet bespreken.

Dit vind ik persoonlijk een nadeel van dit systeem. De oorspronkelijke schakelaars in je huis kun je nog wel gebruiken, maar als die uitgeschakeld zijn kun je de lampen niet langer schakelen via de afstandsbediening. Je oorspronkelijke schakelaars moeten dus altijd ingeschakeld zijn om de verlichting via de app of de afstandbediening te kunnen schakelen.

Uitpakken en aansluiten

ikea TRÅDFRI verpakking
Ikea heeft het uitpakken van de verbindingshub en de verlichting gemaakt tot een onvergetelijke ervaring. Niet omdat het zo geweldig is, maar omdat je verpakking met je handen nauwelijks open krijgt! Een stevige keukenschaar is bij het uitpakken echt wel een aanrader.

Ikea TRÅDFRI verbindingshubHet aansluiten van de verbindingshub is een eitje. Je sluit hem via een netwerkkabel aan op je netwerk en via de bijgeleverde USB-kabel en adapter sluit je hem op het lichtnet aan. De USB-kabel is behoorlijk lang, wat prettig is als je stopcontact wat verder weg zit. Doordat de bijgeleverde netwerkkabel slecht een meter lang is, zullen veel mensen hem vlak bij hun router plaatsen. Natuurlijk kun je een langere netwerkkabel kopen of aansluiten via een switch, maar wat mij betreft had de netwerkkabel iets langer gemogen.

De verlichting draai je eenvoudig in hun fitting, zoals je dat ook zou doen met traditionele verlichting.

Het instellen

Het instellen van het systeem is kinderlijk eenvoudig. Je downloadt eenvoudig de app voor je iPhone of Android smartphone en zodra je die opent wordt je via duidelijke instructies begeleidt bij de ingebruikname. De app koppel je eenvoudig door de QR-code te scannen die op de achterkant van de verbindingshub staat.

De afstandsbediening is een ander verhaal. Hoewel de bijgeleverde handleiding erg duidelijk leek, bleek het toch nét allemaal weer iets anders te werken. Als eerste dient de afstandsbediening gereset te moeten worden, waarbij er op de achterzijde een rode led zou moeten knipperen. Tot nu toe heb ik die led nog steeds niet aan zien gaan. Aangezien ik meer één afstandsbediening heb aangeschaft, weet ik niet of ik wellicht een defect exemplaar heb of dat de instructie niet overeen komt met de praktijk. Het koppelen van de afstandsbediening met de lamp lukte prima, omdat de app ook aangeeft wanneer een succesvolle koppeling heeft plaatsgevonden.

Het gebruik

     Screenshot Ikea TRÅDFRI app

De afstandsbediening en de app zijn beide gemakkelijk in gebruik. Je hoeft absoluut niet technisch onderlegd te zijn om het systeem te kunnen gebruiken. Het is mogelijk om één afstandsbediening te gebruiken voor meerdere apparaten, maar die kun je dan niet afzonderlijk bedienen. Hierdoor heb je al snel meerdere afstandsbedieningen nodig. Die worden gelukkig wel geleverd met een magnetische houder, waardoor je ze gemakkelijk tegen de muur kunt plakken. Dit in tegenstelling tot de dimmers die Ikea levert. Wel handig is dat Ikea deze dimmers in verschillende kleuren levert. De standaard afstandbediening wordt echter slechts geleverd in één kleur. Wanneer je dus meerdere van deze afstandsbedieningen hebt en de magnetische houder niet gebruikt, ligt je tafel al snel vol met allemaal dezelfde afstandsbedieningen. Zoek dat nog maar eens uit welke afstandsbediening voor welke lamp is!

Het systeem is echt gericht op gebruik met je smartphone. Via je computer of het web kun je er niets mee. Het is duidelijk dat Ikea zich met dit product richt op de massa. In tegenstelling tot andere systemen is TRÅDFRI erg goedkoop. Daarbij is de functionaliteit nogal beperkt, maar voor die prijs moet je ook niet teveel verwachten, lijkt me. TRÅDFRI schijnt Zweeds te zijn voor draadloos en dat dekt volgens mij ook wel de lading. Erg slim is het systeem niet. Via je smartphone kun je verlichting op tijd laten schakelen, maar daar houdt de functionaliteit dan ook wel op.

Op dit moment schakel ik mijn hele huis via HomeKit van Apple. Hierdoor kan ik zo’n beetje alles stemgestuurd bedienen via Siri. TRÅDFRI ondersteunt op dit moment nog geen HomeKit. Ik heb de verkoopadviseur van Ikea hier nog expliciet naar gevraagd en uitgelegd dat ik geen iOS-app van Ikea bedoelde. Hij zei het te begrijpen en verzekerde me dat er op dit moment al HomeKit-ondersteuning was. Eenmaal thuis gekomen bleek dat het weer het zoveelste blufverhaal was van de verkoper. Nergens was ook maar iets van HomeKit-ondersteuning te ontdekken. Voor de zekerheid heb ik nog even gebeld met de klantenservice, maar daar bleek men ook bijzonder weinig kennis te hebben van dit systeem dat ze notabene zelf verkopen. Na een 10 minuutjes in de wachtrij kreeg ik te horen en dat de ondersteuning voor HomeKit ooit wel beschikbaar zou zijn. Helaas kon men mij niet vertellen of dit via een software-update zou gebeuren of dat ik een t.z.t. een nieuwe verbindingshub zou moeten aanschaffen. Het is jammer om te ervaren hoe slecht men de klanten van advies kan voorzien betreffende dit product.

Voor- en nadelen op een rijtje

De voordelen:

  • Het systeem is, vooral in vergelijking met andere systemen, goedkoop.
  • Het is door elke amateur aan te sluiten. Er is geen nieuwe bekabeling nodig of technische kennis vereist.
  • De verbinding met het thuisnetwerk is enkel bekabeld, waardoor je niet hoeft te klooien met wifi-verbindingen.
  • Je kunt verlichting automatisch op tijd laten in- en uitschakelen.

De nadelen:

  • De app werkt alleen wanneer je smartphone verbonden is met je wifi-netwerk. Daarbuiten kun je je verlichting niet bedienen. (Bijvoorbeeld via 4G/internet)
  • Het systeem is niet echt slim. Behalve tijdsschakelingen kun je niets automatiseren. Er zijn bijvoorbeeld geen scene’s mogelijk.
  • Je kunt er alleen Ikea-verlichting mee schakelen. Zo verkoopt Ikea geen TL-buizen, dus die kun je er niet mee schakelen.
  • Het werkt niet samen met je bestaande schakelaars. Om TRÅDFRI te kunnen gebruiken dien je de bestaande schakelaars altijd ingeschakeld te laten.
  • Het systeem geeft geen terugkoppeling over het verbruik van je verlichting.
  • In tegenstelling tot wat de Ikea-verkopers beweren, is er (nog) geen ondersteuning van HomeKit.

Conclusie

TRÅDFRI is leuk voor mensen die hun verlichting willen bedienen via hun smartphone en over weinig technische kennis beschikken. Je kunt er ook verlichting mee bedienen die Ikea levert in hun meubels, zoals LED-panelen. De functionaliteit is echter nog zeer beperkt en het systeem werkt niet samen met je bestaande schakelaars. Je verlichting bedienen buitenshuis is niet mogelijk. Hierdoor is het systeem naar mijn mening niet geschikt voor serieuze bediening van je verlichting. De mogelijkheid om de warmte van je verlichting te wijzigen is een mooie feature, maar weegt volgens mij niet op tegen de tekortkomingen van dit systeem.

Tot slot

Als techneut is het voor mij natuurlijk een uitdaging om de functionaliteit van TRÅDFRI uit te breiden door te koppelen met andere systemen. Aangezien het systeem het COAP-protocol ondersteunt, zou het theoretisch mogelijk moeten zijn om te koppelen met andere systemen. Dit ga ik eens lekker uitzoeken, hierover binnenkort meer…

Reacties