Vandaag heb ik de spots op onze overloop maar eens aangesloten. Dat werd wel tijd want de gaten in het plafond zaten er al vier jaar…

Op de plek van de oude lichtschakelaar zat helaas alleen een fase-draad en een schakeldraad, iets wat veel voorkomend is bij lichtschakelingen. De nul-draad, om de stroomkring rond te krijgen, zit alleen bij de lamp en niet bij de schakelaar. Helaas hebben de meeste ZWave schakelaars een nul-draad nodig voor hun eigen voeding. De Fibaro Dimmer 2 heeft dit niet nodig en kan 2-draads aangesloten worden. Je zou hem zelfs als gewone schakelaar kunnen gebruiken en de dimmer-functionaliteit laten voor wat het is, maar omdat ik 4 inbouwspots gebruik, leek het me wel aardig om ze ook dimbaar te maken.

Dit is het 2-draads aansluitschema voor een enkele en een dubbele schakelaar:

Aansluitschema Fibaro Dimmer 2-draads

Op dit moment heb ik er voor gekozen om de bestaande schakelaar te gebruiken. Dat wil zeggen dat de spots met deze schakelaar alleen in- en uitgeschakeld kunnen worden. Ik heb dan ook het single switch schema gebruikt. Het dimmen gebeurt dan via Domoticz en HomeKit. In een later stadium zal ik de schakelaar vervangen door pulsdrukkers, zodat ook de dimfunctie via de schakelaar bediend kan worden.

Vanwege het lage vermogen door het gebruik van LED-spots was ik bang dat het niet helemaal vlekkeloos zou gaan, maar uiteindelijk bleek alles prima te werken. Enkel op een vermogen van lager dan 5% gaat één spotje niet aan. Binnenkort zal ik een dimmer-bypass bijschakelen of we dit hiermee kunnen verhelpen.

5% vermogen geeft namelijk prima verlichting om nét genoeg te zien als je ’s nachts naar het toilet gaat. De bedoeling is dan ook om de spots ’s nachts aan te sturen via een beweging-sensor.

Reacties