De gedachte om zelf cryptocurrency te gaan minen, spookte al een tijdje door mijn hoofd. Op het internet had ik al het één en ander gelezen over hoe je zelf met een krachtige videokaart virtueel geld kon minen en vorige jaar had ik al een beetje gespeeld met BitCoin. Nadat mijn BitCoins in waarde al meer dan verdubbeld waren, besloot ik toch eens serieus de mogelijkheden te gaan onderzoeken om zelf te gaan minen.

De hardware

Omdat de investering in de benodigde hardware toch substantieel zou zijn, heb ik eerst op internet gezocht naar zeer efficiënte hardware. Met name de benodigde krachtige videokaarten zouden behoorlijk wat energie nodig hebben, dus heb ik gezocht naar kaarten die zoveel mogelijk konden berekenen per opgenomen Watt. De snelste videokaarten bleken niet altijd de meest efficiënte. De videokaarten moesten natuurlijk ook nog terugverdiend worden. De ROI (Return On Investment) moest natuurlijk zo snel mogelijk zijn. De keuze viel uiteindelijk op de GTX1070 van NVIDIA.

Helaas bleken deze kaarten moeilijk verkrijgbaar en als ze te krijgen waren steeg de prijs erg snel. Samen met mijn vriend Maarten besloten we om te gaan minen met 6 kaarten. Deze kaarten zouden gezamenlijk een capaciteit moeten kunnen halen van 180 MH/s. Aangezien de kaarten zo’n 150 Watt per stuk zouden opnemen moest er een voeding komen van ruim 1000 Watt. We besloten een voeding in te zetten van 1200 Watt.

Het moederbord, waarop de kaarten zouden worden aangesloten, zou natuurlijk nooit het benodigde vermogen aan de kaarten kunnen leveren. Moderne videokaarten hebben een rechtstreeks verbinding met de voeding die het extra vermogen levert. Normaal gesproken levert het moederbord zo’n 75 Watt rechtstreeks aan de videokaart, maar dat is uitgaande van 1 of 2 videokaarten. Aangezien wij er 6 zouden plaatsen, moest er een andere oplossing komen.

PCI USB Riser card

We besloten PCI-risers te gebruiken. Op deze printplaatjes zouden we dan de videokaart aansluiten. Vervolgens werd de riser middels een SATA-voeding direct aangesloten op de voeding. Via een USB-kabel en een tweede printplaatje werd de riser aangesloten op het moederbord. Het was wel even zoeken naar het juiste moederbord, aangezien deze minimaal 6 PCI-sloten moest bevatten. Uiteindelijk hebben we de Asrock H81 Pro BTC r2.0 besteld. Omdat de CPU op het bord nauwelijks werk zou moeten verzetten hebben we een Intel Celeron 1840 aangesloten. Helaas bleek deze processor zeer moeilijk leverbaar, maar we vonden het toch zonde om een zwaardere (en dus duurdere) processor in te zetten. Gelukkig hadden de heren van Orbit in Nijmegen nog een tweedehands exemplaar liggen. De miner zou met 4GB RAM prima moeten kunnen werken, maar omdat geheugen niet echt duur is, hebben we het op de groei gekocht en 8GB RAM geplaatst. Tot slot moest er natuurlijk nog iets aangesloten worden voor de opslag. Hiervoor hebben we een 320GB harddisk gebruikt die een tijdje dienst gedaan heeft in mijn oude iMac. Deze schijf lag nog in mijn garage en het leek ons aardig om dit beestje nog eens aan het werk te zetten.

Omdat de miner toch aardig wat warmte zou gaan genereren, besloten we om hem niet in een traditionele computerkast te bouwen. Gezien het feit dat elke videokaart twee slots aan ruimte zou gebruiken, zou het ook fysiek niet passen. Daarom besloten we een open frame te bouwen. Hiervoor hebben we bij de lokale bouwmarkt enkele aluminium profielen opgehaald en een houten balkje om het geheel wat stevigheid te geven. Met zelfborende schroeven hebben we het frame in een middagje gebouwd.Nadat het frame klaar was, hebben we de kaarten met hun risers in het frame geplaatst, samen met het moederbord en de voeding. De voeding hebben we zo geplaatst dat hij de warme lucht buiten het frame blaast. Aangezien warme lucht opstijgt, hebben we de kaarten bovenin het frame geplaatst.

 

De software

Aangezien de meeste handleiding voor het bouwen van een dergelijke mining rig op het internet gebaseerd zijn op Windows, leek het ons verstandig om in eerste instantie Windows 10 te gaan gebruiken. Helaas bleek de leverancier, waar we dit besturingssysteem besteld hadden, niet te leveren. Daarom hebben we toch eens gekeken naar EthOS, een geoptimaliseerde Linux-distributie. Het pakket, dat €39 kost, belooft eenvoudig in te stellen te zijn en je zou er in no-time up-and-running mee moeten zijn.Die belofte bleek het pakket inderdaad waar te maken. Na het downloaden heb ik via mijn MacBook en een USB-convertor de software op onze harddisk geplaatst. Dit duurde ongeveer 5 minuten en onze mining rig startte er zonder enig probleem mee op. Alle videokaarten werden probleemloos herkend en het minen startte automatisch. Het enige dat we nu nog even moesten doen, was een crypto-wallet aanmaken waarop onze virtuele muntjes gestort moesten gaan worden. Nadat we deze hadden aangemaakt, hebben we het adres van onze wallet ingevoerd in EthOS en klaar is kees. Met de standaard instellingen gaat EthOS minen in Ethereum, wat ETHER munten oplevert. EthOS kan ook andere munten minen zoals zCash, Monero en nog veel meer, maar dat gaan we later uitproberen.

Met de standaard-instellingen haalden de kaarten per stuk zo’n 26 MH/s. Door de kaarten te overclocken zouden we er nog wat meer uit moeten kunnen halen, maar in eerste instantie hebben we maar eens gedraaid met deze standaard instellingen om te kijken hoe de warmte-ontwikkeling zou zijn. Onze mining rig bleek toch aardig warmte te genereren. Om de levensduur van de videokaarten niet meteen drastisch te beperken, leek het niet verstandig om de ventilatoren op de kaarten op vol vermogen te laten draaien. De standaard-instellingen van EthOS zorgen er overigens voor dat deze op 85% draaien.

We hebben nu 24 uur getest en de mining rig loopt erg stabiel. In de woonkamer, waar we getest hebben, liep de temperatuur gemiddeld met 2 graden op. Gelukkig is het op dit moment niet zo warm buiten, want dan zouden we wellicht toch iets moeten verzinnen op de afvoer van de warmte. Één dezer dagen gaan we de mining rig verplaatsen naar de kelder, wat weer een paar graden zou moeten schelen.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Hij draait, wat nu?

De komende weken gaan we de EthOS-software verder instellen om de rig zo efficiënt mogelijk te krijgen.

Zwave smart plug

We hebben een Zwave smart plug tussen het stopcontact en de voeding aangesloten, zodat we het opgenomen vermogen kunnen monitoren via ons domotica-systeem. Op dit moment trekt de hele mining rig zo’n 1050 Watt. Om deze energiekosten te dekken moet de rig natuurlijk zoveel mogelijk minen. Het apparaat draait dan ook 24 uur per dag. De bedoeling is dat we nog wat software gaan schrijven om zo goed mogelijk te monitoren en eventueel automatisch wijzigingen uit te voeren.

Natuurlijk zullen we verslag doen van de ontwikkelingen via deze site.

Reacties