De mining rig liep op zich prima en per kaart haalden we ongeveer 26 MH/s. Op zich prima, maar als techneut blijf je je toch afvragen of er nu wat meer uit te halen valt…

Daarom hebben we het geheugen op de kaarten eens een beetje overgeclockt. Dit betekent dat we de klokfrequentie waarop het geheugen loopt, hebben verhoogd. In local.conf hebben we globalmem op 4900 gezet. Eventueel kan de core clock ook nog aangepast worden met de globalcore variabele, maar die setting hebben we vooralsnog ongemoeid gelaten.

Met de variabele globalpowertune hebben we het maximaal opgenomen vermogen per kaart op 100 Watt gezet. (Voor NVIDIA kaarten geef je het vermogen in Watt in, dit geldt niet voor AMD kaarten). Doordat het opgenomen vermogen per kaart nu circa 50 Watt minder werd, werden ze ook minder warm. Dit gaf ons de mogelijkheid om middels de variabele globalfan de rotatiesnelheid van de coolers op 45% te zetten. Dat scheelt aanzienlijk in de geluidsproductie en de slijtage van de coolers.

Kortom, we hebben deze settings gewijzigd in local.conf:

  • globalmem 4900
  • globalpowertune 100
  • globalfan 45

Nadat je de settings hebt aangepast, herstart je de miners met behulp van het volgende commando:

minestop

De miners worden dan gestopt en vervolgens automatisch herstart. Heb je de globalmem variabele aangepast, dan herstart je de miner en geef je direct het commando om de overclick-instellingen aan te passen:

minestop && ethos-overclock

Ook dan worden de miners herstart, maar worden eerst de clock-instellingen van de kaarten aangepast.

Deze settings hebben we bepaald middels trail & error. Om de juiste settings voor jouw GPU’s te vinden, zul je er een beetje mee moeten spelen. Gewoon een kwestie van waarden veranderen en kijken welke hashrates je haalt en of de boel niet crashed. In ons geval ging de hashrate per kaart omhoog van circa 26 MH/s naar zo’n 30-31 MH/s. Aangezien onze rig 6 GPU’s bevat, scheelt dit toch al 24-30 MH/s op de totale rig. De rig werkt nu stabiel op zo’n 180 MH/s. Door de powertune instelling naar 100 Watt te zetten, ging onze rig ook minder vermogen gebruiken. In eerste instantie gebruikte hij zo’n 1085 Watt. Na de aanpassing gebruikte hij nog zo’n 725 Watt. Dat scheelt toch ruim 350 Watt! Hierdoor gingen de stroomkosten van onze rig behoorlijk omlaag, wat de winstgevendheid van de rig weer te goede komt.

In ons domotica-pakket was de besparing duidelijk te zien!

 

Reacties